Mediona

A l’est del nucli urbà, al nord del camí de Butxafava.
    Emplaçament
    A l’est de les Costes de Carrió i al sud del Torrent dels Brugers. A ponent de la barraca de les Costes de Carrió I.
    348

41.472926849023
    1.6756879763086
    389422
    4592105
    08122 - 102
    XVIII – XX
    Es troba coberta d'heura.
    Fitxa ARQ087 del Catàleg de bens a protegir del POUM
    El 28/11/2018 L'art de la pedra seca, coneixements i tècniques,fou declarada patrimoni cultural immaterial per la UNESCO.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Construcció de pedra seca aèria adossada a un marge. Té planta circular d’uns 2.20 m de diàmetre interior.

La porta, orientada a est, fa uns 0.65 m d’amplada i està definida per una llinda plana, és a dir un gran bloc de pedra recolzat en les parets laterals. Aquests murs d’uns, 0.90 m de gruix sostenien la coberta, una falsa cúpula feta per aproximació de filades.

Té un gran claper adossat al lateral dret i a la part posterior de més de 2.50 m d’amplada.

Aixecada en una zona terrassada, es troba en bon estat però coberta de vegetació, la qual cobreix completament la porta d’entrada.

Fitxa (de barraca) número 10737 de la Wikipedra.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.