Barraca 1 de Can Vinyes
Rellinars

Entre el Raval del Pujolet i el torrent de Pasteres

S’ha esfondrat el sostre
    Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista de Rellinars

Barraca de pedra seca situada a ma esquerra de la pista forestal que va des del Raval del Pujolet cap el torrent de Pasteres.  Passada la cruïlla que ve de la Caseta, uns 100 mt més endavant, es troba al marge esquerre de la pista. Ha aflorat després de les tasques de desbrossament dels marges per prevenció d’incendis que s'ha efectuat l’any 2021.

L’accés al seu interior és complicat donat que la vegetació de llentiscle (Pistacia lentiscus) i romaní (Salvia rosmarinus) l’ha anat tapant.

Es tracta d’una construcció aèria aïllada de planta circular. La porta està orientada a sud i amb una llinda plana, mesura 70 cm d’ample per 90 cm d’alçada. La coberta suposadament era de falsa cúpula, avui totalment esfondrada. L’interior de la barraca té un diàmetre de 220 cm i una alçada de mur de 150 cm. Al fons gairebé davant la porta hi ha un doble tinell o cocó.

Barraca inventariada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca, amb el codi número 25097.

La barraca de pedra seca consta en el cadastre en terres del mas de Can Vinyes.

L'aprofitament dels materials de l'entorn per a fer murs, marges o barraques, resultat entre d'altres de les tasques de despedregar els camps, és característic dels paisatges de pedra seca.