Barquets
Súria

Turó que domina la riera de Tordell

XVI-XVIII
    En estat d'abandó i ruïna avançat
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt edificat d'arquitectura popular, composat per un cos principal destinat a habitatge, de planta rectangular allargada i de tres pisos d'alçada. Al seu interior, d'accés impossible, es conserva el forn de pa, amb boca de gres, al costat del qual s'observa un cos cúbic, possiblement destinat a cisterna. Les portes i finestres presenten carreus i sembla que hi havia dos accessos, un per a persones i l'altre per animals. A l'oest del cos principal es manté dempeus una construcció auxiliar amb coberta a una vessant de maçoneria irregular, on s'inclouen fragments de teula, que semblen pertànyer a les del mateix tipus de les que es troben disseminades pels voltants i que semblen pertànyer a la coberta de l'edificació principal. Existeix, a més a més, un espai aplanat destinat segurament a era.

Tant la tipologia constructiva com dos fragments de restes de vidre recollits al lloc durant la visita semblen indicar que ens trobem davant un mas d'època moderna (s. XVI-XVIII). Disposem de la notícia oral de que en aquest lloc s'hi ha recollit alguna moneda del segle XVI. El 1860, segons un cens, estava formada per una edificació d'un pis d'alçada a quatre km del centre de Súria. (REGUANT, CASTELLANO, 1980).

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria. Informació oral José Rodríguez García (maig, 2000).