Trull de cal Planés
Súria

Dalt d'una elevació que domina la riera d'Hortons

BCIL 5250-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    Cultural
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Edificació exempta de planta poligonal a dos nivells. Al seu interior es conserva tot un conjunt d'elements, eines i construccions auxiliars relacionats amb la molturació de les olives i l'extracció de l'oli, com per exemple: base i moles còniques d'un molí de sang, conduccions de l'oli cap a la bassa de decantació, premsa de fusta amb cargol de ferro i base de pedra, un fogonet amb xemeneia i una caldera de coure on s'escalfava l'aigua del molí, cofins d'espart, barret de fusta, morralles o ulleres per l'ase, cassó de coure per a transvasar l'oli i una pala de fusta per a compactar la pasta d'oliva a les moles. Al seu voltant es conserven altres elements no relacionats amb aquesta petita indústria com una gramaera o banc de destriar el cànem o el lli, una mulassa, etc.

Al segle XVIII era relativament important en Súria el cultiu de les oliveres. En un escrit datat el 1780 del rector de la parròquia es pot llegir "(En) la villa de Sn. Cristóval de Suria (..) se cogen (..) de vino 3600 cargas, 50 de Azeite y 30 quintales de cáñamo". Segons informació del propietari, Sr. Isidre Suades, aquest molí cal datar-lo cap el 1890. Recordava, així mateix, que va estar en actiu fins el 1936, quan es va tancar per causa de la guerra i, posteriorment, cap els anys 1950 va tornar a funcionar fins la dècada de 1960. A més de l'oli, el residu en forma de "morques" es feia servir amb l'afegit de sosa per a obtenir sabó.

CALDERS (1996) Calders. Un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, Calders, Ajuntament de Calders.