Balma de Torneula
Capolat

Zona de Capolat.
    Torneula

Edats dels Metalls
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Es tracta d’una balma orientada a l'oest amb unes dimensions màximes de 18,70 m d’amplada, per 5,30 m de profunditat i una alçada variable entre 1,20 m i 2,80 m. El nivell de circulació en tota la seva longitud és planer i es mostra elevat respecte el pendent del terreny natural circumdant. També hi ha grans blocs de conglomerat caiguts del sostre.

Al fons de la part central del balmat s’hi troba una fornícula elevada a 1,20 m del terra, amb una boca de 1,30 m d'amplada, de planta arrodonida (4,10 m de diàmetre) i amb una alçada de 0,60 m.

Al peu de la fornícula és visible una gran cala furtiva que presenta un gruix de sediment d'uns 40 cm. També s'observa la traça d'un cala regular. A l'extrem nord hi ha un passadís delimitat per dos grans blocs de conglomerat que dóna accés a la part superior de la balma.

Al Museu Comarcal de Berga es conserva un conjunt de materials recuperats a la balma pel Grup de Prehistòria i Arqueologia del Museu Comarcal de Berga.

Les restes ceràmiques trobades a la balma situarien una ocupació d’aquesta durant un període cronològic que podria anar del Bronze Final a la plena Edat del Ferro.

CASTANY, J., SÁNCHEZ, E., GUERRERO, LL., CARRERAS, J., MORA, R., VILA, G. (1990) El Berguedà: de la Prehistòria a l'Antiguitat, Els llibres de l'Àmbit, Berga, pàg. 186-187.