Balma de l'Espluga Sant Quirze Safaja

Balma de l'Espluga
BV-1341 el trencant de davant l'escola, seguir el camí i a la bifurcació a l'esquerre.

Prehistòric
Paleolític
Neolític
Núria Cabañas

La Balma o Bauma de l'Espluga es troba situada a la vall mitjana del torrent de l'Espluga, a llevant del Turó del Pi Gros. La balma és un gran abric de roca calcària, amb una formació estalagmítica que divideix l'espai en dos grans zones. L'any 1960 es van realitzar dues intervencions arqueològiques sota la direcció de Dr. Batista i posteriorment, l'any 1979 Llongueras i Guilaine va realitzar noves intervencions. Les excavacions van permetre documentar diversos fragments de ceràmica cardinal, ceràmica llisa, nombroses peces de sílex, punxons d'os i destrals de basalt.

L'any 1960 el Dr. Batista va dur a terme un seguit de cales a l'interior de la Balma per tal de determinar l'existència de restes arqueològiques. Arran de la troballa de fragments de ceràmica i sílex treballat es van prosseguir a la realització de dues campanyes arqueològiques el mateix any, una a l'agost i una segona al setembre.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.