Balls de Bastons
Castellfollit del Boix

Música i dansa
    xx
    Grup de Caramelles de Castellfollit del Boix
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El ball de Bastons era una dansa que antigament ballava el grup de caramelles de Maians. L’any 1984, després de recuperar el grup de Caramelles Carles Mas i Francesc Tomàs crear tres balls de bastons propis pel grup de Caramellaires de Castellfollit. La música fou composada per Mn. Valentí Miserachs. Els balls són Ponts i Rodó, ballats per nois i el ball Noies.

L’any 1986 Carles Mas i Francesc Tomàs creen dos balls de bastons nous: Mixte, ballat tant per nois com per noies, també amb música pròpia i el Gegant del Pi amb la música popular de la cançó. Aquest últim ball està destinat al ballarins més petits.

Tots aquesta balls de bastons es ballen amb dos bastons, llisos. d’uns 40 cm de llarg, un a cada mà, lligats al canell del ballador. Normalment són tornejats de fusta de roure o alzina i tots iguals, encara que a vegades algun bastoner s’ha fet els seus propis bastons.

Aquests balls són ballats pel grup de Caramelles el Diumenge i Dilluns de Pasqua en diferents espais del municipi de Castellfollit del Boix com Permanyer, el Castell, Cal Ferrer, Canyelles, Can Serra, Can Mateu, Fontanelles, Regordosa o l’Andorrà entre d’altres.

En reiniciar les caramelles el 1980, el grup es centra en recuperar el ball de Cascavells. El 1983, el Carles Mas i Garcia es posa en contacte amb el grup perquè està buscant informació relacionada amb els balls de cascavells. Li agrada molt el que s’està fent, i en explicar-li que a part dels cascavells, a Maians antigament ballaven balls de Bastons, s’ofereix, juntament amb el Francesc Tomàs i Aymerich, a fer les coreografies d’alguns balls i a col·laborar amb el grup de caramelles.

La petjada de les Caramelles. 40 anys de caramelles de Castellfollit del Boix, Maians i Grevalosa. Ajuntament de Castellfollit del Boix.