Cantada de Caramelles
Castellfollit del Boix

s. XX
    Lúdic/Cultural
    Ajunatment de Castellfollit del Boix. Pl. de l'Ajuntament s/n
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El diumenge i el dilluns de Pasqua la colla infantil i de joves fan la cantada de caramelles que s’inicia a les nou del matí a Permanyer i seguidament es dirigeixen a Castellfollit, Maians i el Castell. A la tarda continuen cap a Cal Farré, la Granja Canyelles, Can Serra i finalitzen al vespre a Cal Torra. El dilluns continuen el recorregut a Cal Tomàs, Caliu Nou, Ca l’Isidre, a l’Andorrà i finalitzen a Regordosa.També són acompanyats per un grup de balls tradicionals que han recuperat alguna dansa de més de 100 anys d’antiguitat, com és el Ball de Cascavells. Compten amb cinc balls propis coreografiats per Carles Mas i Francesc Tomàs amb alguna de les músiques composada per Mn. Valentí Miserachs, qui també va posar música a la sardana pròpia del municipi amb lletra de Jaume Ortínez l’any 1981.

Des dels inicis s’ha donat un record a cada casa que des de l’any 1992 ha estat una planta, i des de les cases s’ha donat beguda, menjar i diners que es recullen amb guardioles.

Les Caramelles de Castellfollit del Boix, Maians i Grevalosa van néixer per Pasqua de 1980 de la mà del llavors mossèn d’aquests pobles en Josep Morales. L’objectiu era agrupar el jovent dels tres pobles i que tinguessin alguna activitat a fer. Abans d’aquesta data, s’havien cantat i ballat caramelles tant a Castellfollit com Maians però per separat. A Castellfollit només hi havien participat homes i cantaven i ballaven el ball de Cascavells. A Maians, en les últimes actuacions dels anys 60 ja hi participaven nens i nenes, i a més de cantar, ballaven bastons.

Grup de Caramelles de  Castellfollit del Boix, Maians i Grevalosa. (2019): La petjada de les caramelles. 40 anys de caremelles de Castellfollit del Boix, Maians i Grevalosa.