Ball de Panderos Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Casc antic

Coordenades:

41.34637
1.69811
391083
4578026
08305-285
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Jordi Montlló Bolart

Ball parat del que existeix una versió llarga i una versió curta; hi participen 10 balladors, cinc homes i cinc dones. Porten un pandero a la mà, que fa 25 cm de diàmetre. La seva indumentària és camisa blanca de màniga llarga sense coll, pantalon llarg de color blanc amb vetes verticals al lateral exterior de cada cama: les dones de color blau i els homes de color vermell. Calcen espardenyes de veta amb sola de goma; les dones de veta blava i els homes de veta vermella.
Els complements són: 2 camals de roba blava per a les dones i vermella pels homes, 12 picarols a cada camal, 1 faixa blava per a les dones i vermella pels homes, 1 mocador vermell llis per a tots els components i 1 mocador estampat per a tots els components.

Antigament conegut com "Ball de Panderets". Es creu que pot ser d'origen aragonès o del sud de Catalunya o del País Valencià. És present a la Festa Major de Vilafranca des de l'any 1868, encara que altres autors la situen el 1853. El número de balladors ha variat amb el temps i durant molts anys, els homes feien el paper de dones, amb perruques i disfresses.

BAYER, Xavier i altres (1997). Abecedari de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Edita Vilatana, C.B. Vilafranca del Penedès.