Ball de la Filada
Sant Feliu de Codines

Música i dansa
    XVIII-XXI
    Lúdic/Cultural

El Ball de la Filada és una dansa tradicional del poble de Sant Feliu de Codines.

La ballen 6 parelles, que segueixen la coreografia d'espolsada, després de sardana i finalment de dansa. Les balladores fan amb les mans els moviments que reprodueixen l'acció de filar. El vestuari característic és en els nois gec llarg de vellut, camisa blanca, llaç de seda al coll, pantalons llargs de vellut, mitjons foscos i sabates negres. En les noies és un cos de seda amb puntes sedoses, faldilla de seda, mitges, calçons, enagos i sabates negres de taló.

Es creu que el ball de la Filada ja es ballava a Sant Feliu des del segle XVIII (VIÑOLAS, 2001:60). L'organitzava el gremi dels paraires i es ballava després de l'ofici de la Festa Major, a l'era de la plaça de la Sagrera.

El folklorista Joan Amades va recollir el Ball de la Filada de Sant Feliu al Costumari Català, al que compara amb el Ball de l'Estapera de Terrassa, que es ballava per Sant Antoni per part de traginers i carreters.

El ball es va deixar de ballar a partir de 1926 i va ser a partir de l'obra d'Amades que va ser recuperat a la dècada de 1990, de la mà de l'Esbart Dansaire La Poncella de Sant Feliu i de la mestra de dansa Regina Torreblanca.

- AMADES, J. (1982). Costumari Català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat.

- COLLAZOS, J.M. (1999). La Poncella: 100 anys de cant coral a Sant Feliu de Codines. Sant Feliu de Codines: Societat Coral La Poncella.

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.