Esquellots
Sant Feliu de Codines

Costumari
    XIX-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

A Sant Feliu de Codines és costum de fer els anomenats "esquellots". Es fan en motiu de les segones núpcies quan aquests no fan una convidada al poble. Aleshores es presenten davant de casa seva amb tota mena de trastos fent un gran xivarri. Els esquellots duren fins que aquests conviden a tothom a vi bo i galetes.

A Sant Feliu de Codines la tradició dels esquellots s'ha conservat, a diferència de la majoria de llocs on es celebrava i s'ha perdut. Hi contribueix el fet que hi hagi la Junta dels Esquellots que s'encarrega de fer-la quan toca. Fa uns anys es van canviar els estatuts per tal de fer perdurar la tradició i es fan tant si el vídu/a es casa com si s'ajunta.

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.