Ball de Bastons
Sant Feliu de Codines

Música i dansa
    XIX-XXI
    Lúdic/Cultural

El Ball de Bastons és una dansa tradicional del poble de Sant Feliu de Codines.

Els balladors formen dues fileres de deu persones, cinc de blaus i cinc de vermells. Fan un recorregut en què es piquen els bastons amb la parella i tot seguit es van passant els bastoners en forma circular. El vestuari característic és de mocador d'herbes al cap (vermell o blau), el cap de grup porta un mocador de pita, camisa blanca, llaç negre al coll i braços, faldallí, pantalons blancs, camals amb picarols, espardenyes de punta blanca i vetes vermelles.

Es desconeix quan va deixar de ballar-se el Ball de Bastons a Sant Feliu de Codines. En Ramon Alemany de l'Esbart Codinenc conservava els bastons del seu pare, i va tenir la idea de recuperar el ball, junt amb la mestra de l'Esbart La Poncella, Regina Torreblanca.

Ho van fer a partir de diverses fonts: el Costumari Català de Joan Amades, un document de Joan Comas cedit a Josep Bargalló, i l'arxiu musical de l'Ignasi Viñolas. El ball recuperat es va fer per primera vegada el dia 11 de setembre de 1994 a la plaça Josep Umbert Ventura, acompanyats per la Cobla Sabadell.

- AMADES, J. (1982). Costumari Català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.