Ball de Geps
Montgat

Casc Antic

Música i dansa
    Tot i que s'ha deixat de celebrar, enguany s'ha tornat a programar l'activitat.
    Marta Lloret Blackburn

Un dels actes més emblemàtics que es celebraven per Carnestoltes al nucli de Sant Joan era el Ball de Geps. Era un ball de disfresses en què la identitat dels presents es mantenia en l'anonimat fins al final de la vetllada, quan aquesta era revelada. Per tal de camuflar la pròpia identitat, eren habituals els intercanvis de gènere o de proporcions a través de vestits i coixins que permetessin alterar la constitució.

Diverses fonts han testimoniat l'existència d'aquest ball a començaments del segle XX. Durant la Guerra Civil i els primers anys de postguerra el Ball de Geps es deixà de celebrar. Uns anys més tard, es va reprendre la tradició sota el control de la Guàrdia Civil, que feia identificar als assistents a l'entrar. A principis dels anys noranta va deixar de fer-se, ja que es va clausurar la sala del Centre Recreatiu i Cultural de Montgat, qui tradicionalment havia organitzat l'acte. Fa pocs anys es va intentar reprendre, tot i que sense gaire èxit.