Ball de bastons de les Roquetes
Sant Pere de Ribes

Les Roquetes

Música i dansa
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Els balls de bastons participen en les celebracions més emblemàtiques de les Roquetes, com són les festes majors de Sant Joan i Santa Eulàlia. Els balladors formen dues fileres de vuit persones, entre les que hi ha un abanderat. Al ritme de les gralles, fan un recorregut en què es piquen els bastons amb la parella i tot seguit es van passant els bastoners en forma circular. Tots giren en el mateix sentit excepte l'abanderat, que ho fa en sentit contrari. El ball de Roquetes comta amb dues peces pròpies, que són el ball de la marxa de les Roquetes, creat l'any 2003, i el ball de la Petaca, creat l'any 2008. El vestuari característic és la camisa i pantalons blancs ribetats, les espardenyes de vetes, el faldellí verd, la faixa i el mocador creuat vermells.

La primera colla de ball de bastons que va sortir a Les Roquetes va ser l'any 1974. En un primer moment va inspirar-se en els bastons que es ballaven a Vilanova i la Geltrú, tot i que més endavant Joan Bau va refer-ne la coreografia. L'any 1984 va crear-se la primera colla.