Balaguer
Montmajor

Pujol de Planès
    A la carretera de Montmajor al Pujol de Planès

La casa ha estat molt modificada
    Cortés Elía, Mª del Agua

El Balaguer és una casa que ha sofert moltes modificacions al llarg del temps, de manera que no queda res del seu antic origen medieval.

Fa uns quatre-cents anys que es conserva en la casa i en la família el topònim. Prop de la casa hi hagué un castell, del qual fa uns quaranta anys encara es podien veure els soterranis i un tram de muralla, segons informacions orals. Prop d'on hi hagué el castell hi ha un cobert que conserva murs antics i que ara s'anomena la Caseta. Quan els Gibert, senyors del castell i del seu terme, es situaren a Cardona, la família del Balaguer, que ja hi eren a inicis del segle XVII, foren els col·lectors i representants del senyor. En aquesta època edificaren la casa, que després de la reforma del 1931 és habitada per la família que conserva el patronímic. En els capbreus dels segles XVII i XVIII consta que la casa Balaguer cobrava els delmes dels vassalls del Sr. Gibert i la seva família estava exempta.

BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor. IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.