Serracanya
Montmajor

Correà
    Al serrat de Serracanya. Desviament a l'esquerra a la carretera de Solsona C-26.

XIV
    Actualment s'està rehabilitant
    Cortés Elía, Mª del Agua

La casa gran del Tossal de la Canya es troba dalt del cim del turó de la Canya i molt a prop de Torredana, on actualment hi ha un coto de caça. És una casa de grans dimensions composta per la casa, un cos d'ampliació adosat al costat de ponent i amb la teulada amb el carener perpendicular a la teulada del cos principal; adosat a aquest cos hi ha un tercer cos amb dos arcs de mig punt a la planta baixa. El pou està adosat al costat SE. A ponent de la casa hi ha una altra construcció separada que és l'antiga ermita de Santa Margarida de la Canya. La casa està construida amb grans blocs de pedra i té una estructura molt massissa i quadrada. Està coberta amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana que s'obre a migjorn. Té planta, pis i golfes. La porta principal és d'arc de mig punt amb dovelles i es troba al costat esquerre de la façana. Al mur de poenent hi ha adosats dos cossos, el primer te una finestra que conserva una llinda amb la data 1744 gravada, fet que prova que aquest cos va ser construït amb posterioritat al principal; l'altre cos a constinuació d'aquest, forma un cobert en el que a la planta baixa s'obren dos arcs de mig punt a cada costat, com si per sota deixès passar un camí. A la façana de llevant s'obre una eixida al costat del pou de planta circular. A l'interior, dividit en tres crugies, hi ha tres arcs diafragma.

No tenim quasi documentació de la casa Serracanya, tot i que l'estructura de la casa ens mostra una construcció medieval amb ampliacions en èpoques posteriors. Al fogatge de 1553 s'esmenta a Pe Joan de la Serra, i a Jaume Pe Joan de la Serra a la colecta de Correà.

IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.