Avencó de la Saiola
Rellinars

Pista de la Saiola

Marc Malgosa Montserrat, Joan Soler Gironès i Marc Samper Gispert

Formació geològica singular. Es tracta d’un petit avenc situat al marge dret de la pista que comença al Pla de la Bàscula (Riera de Rellinars) i puja cap a la Saiola. Més amunt enllaça amb la pista de la carena dels Rosseguers i acaba desembocant a l’Obac Vell i La Pastora. Pràcticament la presència d’aquesta formació coincideix amb el límit municipal que separa Rellinars amb Vacarisses.

Es tracta d’un avencó que té dues boques d’entrada. Al nord hi ha la boca petita, amb unes mides de 60 cm x 40 cm, i una fondària màxima de 130 cm. Al sud hi ha la boca gran que fa 120 cm x 60 cm, i la seva fondària aquí és menor, assolint solament 60 cm.  La seva litologia és de conglomerat.

Les seves petites dimensions fan que no es pugui accedir al seu interior. Les parets presenten nivells sorrencs motiu pel qual hi ha despreniments cap a dins, per això es desaconsella accedir-hi.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres de La Boada, Rellinars.

El torrent de la Saiola neix al collet Estret, té una llargada de 5,121 km i acaba en la seva confluència amb el torrent d’en Roca. És en aquest torrent on es troba el sistema càrstic (hidrològic) més rellevant del municipi, amb les Fonts de Rellinars, la font de Carlets i els trop-pleins de la Pedregosa, la Barbotera i la Saiola. La font del Conill també es considera una surgència permanent que aboca les aigües en aquest mateix torrent.

MALGOSA MONTSERRAT Marc - Estudi Hidrològic de la Conca de la Riera de Rellinars - UAB 2008