Avenc de Casajoana
Rellinars

Pista superior de la Romàntica

Marc Malgosa Montserrat, Joan Soler Gironès i Marc Samper Gispert

Formació geològica singular. Es tracta d’un petit avenc situat al marge dret de la pista superior de la Romàntica (itinerari clàssic de Rellinars), just abans d’entrar al primer revolt tancat. L’entrada té forma de boca, mesurant 120 cm de llarg i 70 cm d’alt. Té un recorregut vertical màxim de 6 metres, amb litologia de conglomerat.

Per la seva ubicació al mateix marge d’aquesta pista ampla el seu accés és fàcil. Des del mas de Casajoana cal prendre la pista que puja al coll de la Morella, i passat el sector asfaltat de la carrerada, tombar a mà esquerra per entrar a la pista superior de la Romàntica. L’avenc es troba a 235 metres d’aquesta cruïlla.

Alguns espeleòlegs han accedit al seu interior. Les parets presenten nivells sorrencs molt abundants, motiu pel qual hi ha despreniments cap al seu interior.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres de Casajoana, Rellinars.

La primera prospecció al seu interior es va fer el dia 11 de novembre de 2009 per part d’en Jordi Guillemot, Ramon Suades, Quim Solbas i els germans Xavi i Eduard Badiella, data en que també es va fer la corresponent topografia i mesurament de l’avenc.