Avenc SM-23 - Avenc de les brosses nº 2
Vallirana

Bosc del Sotarro
    Prop de l'Avenc del Molí, al costat d'un torrent i d'una torre de la línia elèctrica

Adriana Geladó Prat

Petit avenc de 5 metres de desnivell amb un recorregut de 9 metres, situat en una zona litològica de dolomies. Presenta una gran boca de planta rectangular, amb un pou de 5 metres de profunditat i una estructura regular amb la base plana.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La cavitat fou explorada i topografiada el 6 de novembre de l'any 1964 per l'ERE del CEC. El van anomenar Avenc de les Brosses nº 2, juntament amb una altra cavitat molt propera a la que denominaren Avenc de les Brosses nº 1. Jordi Lloret, en el seu Catálogo Espeleológico del Pla d'Ardenya de l'any 1979, fa esment de l'Avenc de les Brosses, però no publica les topografies. Posteriorment, l'any 1996 el SEO-CE Vallirana les redescobreix i les rebateja com SM-23 (Avenc de les Brosses nº 2) i Avenc del Molí (Avenc de les Brosses nº 1).