Avenc del Molí - Avenc de les Brosses nº 1
Vallirana

Bosc del Sotarro
    Prop de l'Avenc del Marge, al costat d'un torrent i d'una torre de la línia elèctrica

Adriana Geladó Prat

Petit avenc de 8 metres de desnivell i 13 metres de recorregut, situat en una zona litològica de dolomies. Presenta una boca de 4 x 4 metres i un pou de 2 metres amb el sòl en pendent. Al final del pou, un petit orifici en forta rampa comunica lateralment amb la cúpula d'un pou de 5 metres, on hi ha un envà de formació que divideix el pou a la seva part central.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

Aquest avenc fou explorat, juntament amb una altra cavitat molt propera, per l'ERE del CEC el 6 de novembre de 1964. Li donaren el nom d'Avenc de les Brosses nº 1 i nº 2. Foren descoberts arran dels treballs d'explotació d'una pedrera de sal de Llop. L'any 1979, Jordi Lloret esmenta l'Avenc de les Brosses en el seu Catálogo Espeleológico del Pla d'Ardenya, tot i que no publica les topografies. L'any 1996, el SEO-CE Vallirana les redescobreix i anomena com Avenc del Molí i Avenc SM-23 respectivament.