Avenc del marge del Moro
Vallirana

Pla del Marge del Moro
    A uns 35m. al nord-oest de l'Avenc Marcel, prop d'una línia elèctrica

Adriana Geladó Prat

Avenc de 37 metres de desnivell i 112 metres de recorregut, situat en una zona litològica de dolomies. Presenta una boca triangular 1'20 x 0'70 metres que dóna pas a una curta galeria descendent on s'inicia un pou de 17'6 metres. Des de la base, disposada en pendent, s'accedeix a un pou cec de 6'3 metres. Al començament del pou més llarg, mitjançant un flanqueig en davallada, hi ha un pou escalonat de 12 metres que permet arribar a una petita sala a 35 metres de fondària, formada per una cruïlla d'esquerdes. Des de la saleta s'obren dues galeries, una orientada al sud i de poc més de 6 metres, i l'altra ascendent i orientada al sud-est. Als pocs metres cal continuar per un laminador vertical d'uns 6 metres que dóna inici a la galeria terminal. Al final d'aquesta es poden remuntar 10 metres fins a fer-se impenetrable.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La primera exploració fou realitzada per Rafael Amat i Carreras, juntament amb gent del veí Mas de les Fonts, el dia 16 de novembre de 1924.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 14.