Avenc de la Font de Neda
Matadepera

Castellassa del Dalmau
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

L’avenc de la Font de Neda està situat al vessant hidrogràfic esquerre de la Canal de la Font de Neda, sota la Castellassa del Dalmau. L’accés es fa pujant per la canal en direcció a la font, i poc abans d’arribar-hi, baixar una desena de metres, a mà dreta del corriol. L’avenc està situat arran de paret de la Castellassa, envoltat de boscúria. Destaca la gran quantitat d’orella d’ós florida durant la visita i falgueres que neixen a la paret superior.

Presenta un recorregut de vint-i-cinc metres i un desnivell d’onze metres, en una litologia de conglomerats dins la unitat de Sant Llorenç del Munt.

La boca d’accés forma un embut d’uns cinc metres per donar lloc a un pou d’11 metres de caiguda. Té dues galeries. Una d’ella és impracticable, mentre que l’altra, de reduïdes dimensions  té uns deu metres de recorregut fins que acaba en una petita sala on s’hi observa una colada estalagmítica.

Es recomana no entrar si no és amb un professional de l’espeleologia. La pràctica de d’aquest esport comporta un factor de risc elevat si no es tenen uns coneixements tècnics bàsics que es poden adquirir a la Federació Catalana d’Espeleologia.

Fou descoberta per un membre del Centre Excursionista de Terrassa que ho comunicà als companys de la SIS. El mes d’abril de 1978 l’exploraren per primera vegada.

BADIELLA, Xavier (1979). Els petits avencs de la nostra muntanya, III. SIS, pp. 52-60. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.