Balma dels Maringes
Matadepera

Vessant hidrogràfic esquerre de la Canal de la Sardineta
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

La Balma dels Maringes, situada en els encontorns de la Castellassa, és una cavitat formada pel despreniment d’un bloc monolític del cingle. El seu accés, des del Coll de la Castellassa, es fa travessant el Mal pas de Can Torres fins a la Castellassa. Un cop al coll, trencar a mà esquerra ,per un corriolet que transcorre per sota mateix del monòlit del Bolet, conegut amb el nom de Camí dels Maringes. Travessar la Canal Gentil i una segona canal, aquesta sense nom conegut, en direcció nord. Un cop localitzat un bloc de pedra després al bell mig del camí, trencar pel vessant dret, uns deu metres per dessota el camí i voltar el bloc fins a trobar la balma per la part inferior.

La boca està orientada a Llevant  i  des del seu interior es veu com s’alça majestuosa la Castellassa de Can Torres, al bell mig d’un dels indrets més feréstecs del parc natural. Conserva restes d’estructures muràries en el que s’identifica com a façana. El sostre és totalment pla, amb una superfície que oscil·la entre els quatre i cinc metres.

A proximitat en els indrets més planers a tocar del camí s’observen les restes de terra ennegrida testimoni d’antigues places carboneres.

La balma fou localitzada per Quim Solbas el primer d’agost de l’any 2013.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.