Arxiu parroquial de Sant Andreu de Llanars
Prats de Lluçanès

Arxiu Episcopal de Vic. c/ Santa Maria, 1. Vic

Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

L'arxiu Parroquial de Sant Andreu de Llanars que es conserva a l'arxiu Episcopal de Vic consta d'una sèrie amb 1 unitat documental, de cronologia del segle XVII, en suport de paper i lligall. La sèrie documental de l'arxiu Parroquial de Sant Andreu de Llanars és la següent: 3.10.71. Manuals notarials (1618-1642)

A partir de la pàgina electrònica de l'arxiu Episcopal de Vic (www.abev.net) es poden consultar les fitxes de les sèries on s'hi reflecteixen les unitats documentals de que consta i les dates extremes. També es pot accedir a les fitxes de les unitats documentals de cada seria descrites amb un títol formal, on hi consten les dates, el volum i el suport, el sistema d'organització, les característiques físiques, la llengua en que està escrit i notes complementàries. La imatge ha estat extreta de la pàgina electrònica: www.abev.net

Sant Andreu de Llanars es trobava situada dins l'antic terme del castell d'Oristà, al lloc de Llanars. Molt aviat degué tenir categoria parroquial, però abans o després de la despoblació causada per la pesta negra devia perdre les funcions parroquials, ja que passà a dependre de la parròquia de Santa Eulàlia de Pardines com a sufragània, situació que es documenta a partir del 1435, en què tenia només fossar, sense comptar ni amb reserva ni fonts baptismals. Aquesta situació es mantingué fins al 1787, quan fou incorporada a la parròquia de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès com a sufragània, situació que es mantingué fins a l'any 1936, quan fou profanada i quedà sense culte. El cor, juntament amb els retaules i altre mobiliari, va ser cremat durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Pàgina electrònica de l'arxiu biblioteca episcopal de Vic: www.abev.net