Arxiu Històric Municipal
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Marquès de Barberà, 9 (Can Banús)
  148

  Coordenades:

  41.51947
  2.35626
  446288
  4596626
  Número de fitxa
  08214 - 240
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Des de la creació del Museu Arxiu Municipal, aquest ha anat aplegant documentació fruit de donacions de particulars i d'entitats públiques i privades.
  Hi ha una part que correspon a l'Arxiu Parroquial, com són els manuals o els llibres sacramentals que estan digitalitzats i es poden consultar.
  L'Arxiu Històric Local es compon d'una col·lecció de pergamins, una col·lecció de fotografia, una col·lecció de cartelleria, una col·lecció d'empreses tèxtil i altres fons. La col·lecció de pergamins es compon per 45 pergamins del Fons Banús i Armengol i 37 pergamins del Fons Villà-Recoder. L'abast cronològic d'aquests pergamins va del segle XIV al XVII. Del fons provinent d'entitats destaquen el Fons de la Falange, que es va salvar de la crema generalitzada; el Fons dels Rajolers, el de la Cooperativa l'Estrella, el Fons de La Massa, el Fons de la Cooperativa La Fraternal, i el Fons de la Creu Roja.
  També hi ha un fons provinent de l'Arxiu municipal relacionat amb urbanisme i les lleves.

  S'ha signat un conveni entre l'Ajuntament i el Marquès de Barberà i de la Manresana, propietari del castell per fer accessible l'arxiu del Marquès.

  L'Arxiu Històric Local, es crea l'any 1997 com a secció del museu per ordenar i donar servei a tot el material aplegat durant els anys.
  Des de l'Ajuntament s'ha desenvolupat un projecte per ubicar aquest servei a la planta pis de la masia de Can Banús, on hi havia l'antiga biblioteca, ara amb nova seu a Can Manyer.

  BENITO i MONCLÚS, Pere (1997). Catàleg de la documentació en pergamí del Museu Municipal de Vilassar de Dalt. Fons Banús i Fons Armengol. Museu Municipal de Vilassar de Dalt.
  XICOTA VIÑÉ, Alicia (2014). Estat actual i propostes per a la creació del servei d'arxiu municipal de Vilassar de Dalt. Treball de recerca del Màster d'arxivística i gestió de documents. Escola superior d'arxivística i gestió de documents. (Treball fi de Màster i postgrau).