Fons documental de l'arxiu parroquial
Vilassar de Dalt

XIV-XX
    Legal i física
    Llei 10/2001, de 13 de juliol d'arxius i documents.
    Bisbat de Barcelona (C. del Bisbe, 5 - 08002 Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

Bona part del fons documental de l'arxiu parroquial de Sant Genís de Vilassar es va salvar de la crema generalitzada de 1936 i representa un testimoni vital per a la història d'aquesta població. A més a més es troba en molt bones condicions de conservació, ordenat, i parcialment digitalitzat. Conté un conjunt de pergamins, el més antic dels quals és de l'any 1370. També hi ha manuscrits litúrgics i leccionaris que daten dels segles X i XI. Tots els pergamins estan digitalitzats. També disposa de documentació notarial des del segle XIV fins el segle XVII. A més a més dels llibres parroquials: Matrimonis des de l'any 1568 fins 1930t; llibre de confirmacions (1903, 1910, 1917, 1926, 1928 i 1931); llibres de baptismes des de 1508 fins 1939; llibres d'òbits des de 1468 fins 1938. n altre grup important del fons es correspon amb documentació de la vida parroquial: Confraries, correspondència, Manual de la Universitat, llibre de comptes de 1621 a 1645 o capítols matrimonials. Com a curiositat s'hi troba documentació referent als Mossos d'Esquadra del lloc de Vilassar i Caldes d'Estrac, de finals del segle XIX fins l'any 1923.

Es pot consultar prèvia cita els dissabtes de 10 a 13h A l'Arxiu Diocesà de Barcelona també hi ha documents de la parròquia de Sant Genís de Vilassar.

SAMON FORGAS, Josep (1994). Les fundacions de la parròquia de Sant Genís de Vilassar entre els segles XVI-XVIII; dins X Sessió d'Estudis mataronins, 20 de novembre de 1993. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, pàgs. 137 a 152.