Can Banús
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Marquès de Barberà, 9
  146

  Coordenades:

  41.51948
  2.35636
  446296
  4596627
  Número de fitxa
  08214 - 49
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Popular
  Segle
  XV-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 9282)
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular que conserva l'era i una zona enjardinada al davant. Consta de planta baixa i pis i la coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Està formada per tres crugies a la que s'hi han afegit cossos amb posterioritat per adaptar-la als nous usos. A l'interior conserva la cuina de la masia.
  El parament és arrebossat i pintat d'ocre i destaca per la seva composició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat, delimitat per les obertures: portal i dues finestres en planta baixa i tres finestres en planta pis. Destaca el portal rodó amb arcada de maons posats a sardinell i la finestra del seu damunt d'arc polilobulat.

  S'hi accedeix pel carrer marquès de Barberà a través d'un jardí romàntic amb una tanca de ferro feta l'any 1886 flanquejada per sengles pilars amb coronament piramidal amb rajols de colors i motius geomètrics.

  Correspon a l'antic Mas Canals, que era dependent del monestir de Sant Marçal del Montseny, fins l'any 1365 quan obtenen la condició d'aloers.
  A la segona meitat del segle XV passa a denominar-se Can Serra.
  Des de l'any 1974 aixopluga les dependències del Museu municipal i, fins l'any 2015, també la biblioteca popular inaugurada l'any 1980, i que actualment s'ha traslladat a Can Manyer.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
  BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
  BONET i GARÍ, Lluís (1983). "Les masies del Maresme". Centre Excursionista de Catalunya i editorial M Montblanc. Barcelona.
  PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (II); dins Ipsa Arca, núm. 4, desembre de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 52 a 55.