Arxiu Històric de Sitges

Pl. Ajuntament nº 18.

Legal i física
    Llei 10/2001,de 13 dejuliol, d'arxius i documents
    Arxiu Històric de Sitges, Pl Ajuntament nº18, Sitges 08870
    Laia Massansalvador Soler

L'Arxiu Històric de Sitges guarda documentació de l'administració local des de 1312 fins al 1995. Aquest fons el composen, bàsicament, documents relacionats amb l'administració local (1541-1995), amb sèries d'hisenda (1551-1995), proveïments del mercat i de l'escorxador (s.XVIII-1995), assistència social (1817-1995), sanitat (1771-1995), obres i urbanisme (s.XVIII-1989), seguretat pública (1794), serveis militars (s.XVIII- 1990), dades sobre eleccions (1819), Instrucció pública (s.XVIII-1990) i cultura (1831-1995). Igualment formen part dels seus fons documentació de l'Administració Baronal de Sitges (1430-1833) i de Castellet (1076-1832), un Fons de Notaries Públiques (1766-1900), un Fons d'Institucions (1807-1995), un Fons d'Associacions i Fundacions (1584-1999), un Fons comercial i d'empreses (1795-1957), un fons de Fons Personals (1876-1989) i un Fons Patrimonial (s.XVI-XX), amb diversos llegats. L'arxiu disposa també d'un seguit de col·leccions de pergamins, impresos, plànols i cartes nàutiques, diversos arxius fotogràfics, fons audiovisuals, dibuixos i gravats. L'edifici acull una hemeroteca i una biblioteca de temàtica local i comarcal.

Els fons personals de l'Arxiu Històric de Sitges són: Artur Carbonell i Carbonell, Josep Carbonell i Gener, Esteve i Antoni Català, Josep Antoni Coderch de Sentmenat, Mn. Pau Ferret, Josep Font Gumà, Maria Ossó i Masip, Ramon Planes, Pere Serramalera i Cosp, Francisco Sitjà Príncipe, Jaume Sunyer i Juncosa, Manuel Torrents, Josep Vidal i Vidal i José de Zamora. Pel que fa a l'Arxiu fotogràfic, hi consten fons donats per Josep Mates i Puig, Antoni Julià i Ribes, Josep Mª Jornet Sentís, Josep Antoni Corella i Miracle i de Salvador Piques i Fíguls.

Al voltant dels segles XVII i XVIII es van fer les primeres recerques documentals referents a la vila per part de Fra. Angel Vidal, Pere Pau Segarra i Lluís Soler Segarra. Durant la primera meitat del segle XIX fou Bernardí Llopis i Ribera qui dugué a terme tasques de catalogació amb interessos més enllà que els de l'administració de la vila. Durant el segle XX, l'Ajuntament va dur a terme la concentració de la seva documentació en edificis de propietat municipal, i la posà a cura de diverses persones; no fou fins al 1976 que l'Ajuntament es decidí a contractar algú per a dur a terme les tasques d'arxiver. Vinyet Panyella gestionà l'Arxiu fins al 1983, any en què aquest fou integrat en la Xarxa d'Arxius de la Generalitat de Catalunya. Un any abans, el 24 d'Abril de 1982, s'inaugurava l'actual sala de consulta, la del dipòsit de documentació històrica i el despatx de l'arxiver i el d'atenció al públic.

GAVERNET I TEJEDOR, A; MESTRES I BOQUERA, R; MIRET I MESTRES, X; TORT I GARRIGA, J. (2001). "Arxius històrics del Garraf". Núm. 1. Consell Comarcal del Garraf. Vilanova i la Geltrú.
    PANYELLA, V. (1981). "Catàleg de l'Arxiu Notarial de Sitges". Fundació Noguera Inventaris d' Arxius Notarials de Catalunya. Vol.1.
    PANYELLA, V. (1982). Arxiu Històric Municipal de Sitges. Dins de Guia dels Arxius Històrics de Catalunya. Vol. 1. Departament de Cultura de la Generalitat.