Aplec dels Munts
Sant Agustí de Lluçanès

Extrem est del terme municipal
    Prop del Santuari dels Munts, a 2.200 metres de la carretera BP-4653 punt quilomètric 16,100

Jordi Compte i Marta Homs

L'aplec dels Munts es celebra cada dilluns de Pasqua al santuari de la Mare de Déu dels Munts i a l'esplanada que hi ha davant. A l'aplec s'hi reuneixen fidels de diverses parròquies properes, essent els més nombrosos els que provenen dels diversos municipis del Lluçanès i de Sant Quirze de Besora. L'aplec s'inicia al matí amb la missa, seguida de diverses activitats a l'exterior del santuari. Entre aquestes activitats, que canvien any rere any, hi sol haver la cantada de caramelles per grups de caramellaires i un concert. L'aplec és, doncs, un motiu per reunir-se dels feligresos de la zona. Tal com explica Ramon Vinyeta, en la seva obra "Els Munts", "en l'extens prat herbat, els dies d'aplec o festivitats, es reuneixen la concurrència formant rotllanes al voltant de les improvisades llars de foc. Modernament, gràcies a la nova carretera, la concurrència s'ha multiplicat notòriament i en moltes ocasions tot el cimbori és envaït de cotxes i autocars, creant un espectacle inusitat en aquesta altitud".

A més de l'aplec, al santuari dels Munts també s'hi celebra una trobada de parròquies del Lluçanès que es repeteix any rere any des del 1999, reunint-s'hi una gran quantitat de gent (últimament en nombre proper a 500).

Tot i que no està documentat des de quan es celebra l'aplec als Munts, ja en l'obra de 1897 de Pelegrí Casades anomenada "Lo Lluçanès" es cita l'existència de dos aplecs al Santuari: un per Pasqua i l'altre per l'Assumpció.

CASADES, P, Lo Lluçanès. Excursions a dita comarca. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1997
    VINYETA, R, Els Munts. Alt Lluçanès, Editorial Celblau, 1977