Aplec del Santuari del Vinyet

Ermita de la Mare de Déu del Vinyet
    Avinguda de Nostra Senyora del Vinyet- Avinguda Dr. Benaprés, 43, Sitges 08870

Sense data
    Laia Massansalvador Soler

El dia 5 d'agost se celebra al santuari d'aquest nom l'aplec del Vinyet en honor de la Verge. Després de les celebracions religioses, davant l'ermita es concentren un nombre reduït de paradetes i una banda de música que amenitza la vetllada.

Amb els anys el nombre d'assistents a l'aplec ha anat oscil·lant, actualment es troba en un moment de força recuperació.

Antigament, el dia de l'aplec sortia de la parròquia una processó i s'encaminava al Vinyet pel Camí de Fondo. Al davant hi anava la creu alçada, que portava l'escolà major acompanyat de dos escolanets. Seguien els gamfarons i al darrera el mossèn. Seguia la banda de música i la gent. En arribar a l'ermita es celebrava un ofici solemne amb sermó. Oficiaven tres capellans, i l'acompanyaven l'orgue i l'orquestra. Al final es cantaven els goigs, amb acompanyament de l'orquestra i dels cants dels fidels. Després es feia l'adoració de la Verge. Els devots pujaven al cambril, resaven una oració i deixaven una almoina. Acabada la festa religiosa, els peregrins anaven a dinar a casa seva. Una part acompanyava la processó a la parròquia de Sitges. El jovent anava distanciat de la processó, fent festa. A la tarda la gent tornava al Vinyet, i en arribar cantaven els goigs. Després de la cerimònia, la gent anava a ballar a l'era de batre que estava una mica allunyada. Al voltant es venien cacauets, avellanes; així com rosaris, estampes, ciris i recordatoris de la Verge del Vinyet.

ROIG, E. (1934). "Sitges dels nostres avis". Llibreria Catalonia, Barcelona.
    VILÀ SOLER, J. (1998) "Diversòrum sitgetà entrellat de costums, fets i dites populars". Quaderns de Sitges. Ajuntament de Sitges.