El vi de la malvasia

Asil-Hospital de Sant Joan Baptista, Sitges.
    Asil-hospital, C/.Hospital, C/.Joan Ramon, C/. Cardenal Vidal Barraquer

Tècnica artesanal
    Sense data
    Laia Massansalvador Soler

El vi de la malvasia és un vi elaborat amb una varietat de cep blanc, de gra gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic. Aquest vi és anomenat malvasia, o vi de malvasia, un vi licorós blanc, dolç, olorós i d'alta graduació.
    En ocasions, la malvasia es designa amb complements: de Sitges, roja, catalana, del país, de gra gros (o vermentino), grossa, primerenca, borda, d'Alacant o del Rosselló (subvarietat anomenada trobat).

Actualment, sols es conserven les vinyes de malvasia de l' Asil-hospital de Sant Joan Baptista.

Originària de Grècia, el nom «malvasia» prové de la forma italiana de la població grega de Monemvasia, des d'on es va estendre a Nàpols, Madeira, les Canàries, Sitges, Banyalbufar i Torís. La seva antiguitat i la seva extensió ha provocar la creació de subvarietats, però a causa de la poca resistència a les malalties, el cultiu s'ha anat reduint, essent substituït per altres varietats.

AMADES, J. (2004). "Llegendes de Sitges". Ed. El Mèdol.Tarragona.
    CIURANA I GALCERAN, J. (1987). "Els prestigiosos vins de Catalunya". Institut Català de la Vinya i el Vi. Generalitat de Catalunya.