Aplec de Sant Pau
Sant Pere de Ribes

Sant Pau

Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

L'aplec de Sant Pau es celebra a l'ermita de Sant Pau el dia 25 de gener. La celebració de l'aplec està integrada com a acte central de la Festa Major de Sant Pau o d'hivern. Tenim notícies que l'any 1866 les autoritats pujaven en comitiva a l'ermita per assistir a l'ofici solemne, on s'hi cantava el goig, amb encant de coques i balls de versos a la tarda. La celebració actual es manté amb els mateixos elements, tot i que s'han incorporat modificacions com els castells a la sortida. A mig matí surt un seguici de ribetans per fer la tradicional Anada a Sant Pau, on assisteixen a l'ofici solemne i canten els goigs. En sortir els balls populars i el bestiari fan la Baixada de Sant Pau, enmig del foc de les càrregues. Un cop a la plaça de Ribes, hi ha exhibició de balls populars i es reciten versos dels cercolets i diables.

L'historiador Xavier Miret va localitzar a la Biblioteca Nacional de Madrid una obra de teatre anomenada "L'aplech de Sant Pau de Ribas""Juguet biligüe en un acte escrit en vers per N.N.", així com "La tornada de Ultramar ó sia Segona part de l'Aplech de Sant Pau de Ribes". L'escena que s'hi relata transcorre el dia 25 de gener a l'ermita de Sant Pau de Ribes, província de Barcelona. L'obra és una versió teatralitzada del tradicional aplec que es celebra a la població.

DIVERSOS AUTORS. Ball de Bastons a Ribes. Passió, festa i tradició. Sant Pere de Ribes: Arsis Editorial (2003).