Aplec de la Salut
Collbató

    Baix Llobregat
    Ermita de la Salut
    Emplaçament
    Ermita i àrea d'esplai de la Salut
    396

    Coordenades:

    41.57205
    1.82868
    402346
    4602926
    Número de fitxa
    08069 - 194
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Assumpta Muset Pons

    L'aplec de la Salut se celebre cada any el Dilluns de Pàsqua i hi participen els veïns de Collbató i d'altres de les rodalies. Els actes comencen amb la processó des de l'església de Sant Corneli. Després hi ha missa, al final de la qual es canten els goigs en honor de la Mare de Déu de la Salut, ballada de sardanes i dinar popular. Des d'antic la gent del poble i dels voltants hi venia a demanar favors a la Mare de Déu i, en agraïment, després li portaven exvots.

    La celebració del Dilluns de Pasqua formava part de les tradicionals sortides al camp que, en forma d'aplecs, es feien per celebrar l'arribada del bon temps. La de la Salut deu ser molt antiga, tot i així el primer document que esmenta aquest costum, d'anar "una vez al año a celebrar un oficio" al santuari de la Salut, és del 1855. La tradició es va consolidar, de manera que abans de la guerra Civil Espanyola l'aplec de la Salut atreia, no tan sols els veïns de Collbató, sinó també molts altres d'Olesa, on segons es deia hi venien per complir un vot de poble que havien fet segles enrere, Esparreguera, el Bruc, Monistrol, Martorell i Manresa. Un cop aquí oïen missa, complien les promeses que tenien pendents, es trobaven amb parents i amics i passaven un dia a l'aire lliure.

    PÉREZ ARIENZA, Gilberto i MUSET PONS, Assumpta (2009), Ermita de la Salut de Collbató, Collbató, Associació de fidels de la Mare de Déu de la Salut de la parròquia de Collbató.