La Salut
Collbató

La Salut
    A l'àrea d'Esplai de la Salut. S'hi arriba per la B-112 i pel carrer de la Salut

Historicista
    XVII-XX
    Bo
    L'any 1993 el petit temple va ser restaurat per un nombrós grup de voluntaris de Collbató, amb el suport de l'Ajuntament.
    Pla Especial Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Sí; IPA: BLL-06.022
    Bisbat de Sant Feliu de L., Pl. de la Vila, 11, 1-1, Sant Feliu de L. (08980)
    Assumpta Muset Pons

L'ermita-santuari de la Salut ocupa una superfície de 100 m2 i està formada per dues edificacions de planta rectangular cada una d'elles i cobertes a dues aigües. La part més antiga, convertida en sagristia, té una volta de canó, la capçalera encarada a llevant i la porta a migdia. L'altra construcció fou bastida perpendicular a l'anterior, al sud, de manera que l'entrada original va esdevenir el portal de la sagristia, davant de la qual es va col·locar l'altar de la nova capella.
    La sagristia estava arrebossada amb morter i decorada amb motius geomètrics i celestes, que estaven molt deteriorats i fa poc han estat arrencats. També s'ha habilitat un nou altar i s'hi ha col·locat una imatge de la mare de Déu i unes pintures de Valentí Julià.
    La façana és encarada al sud i dividida en tres cossos longitudinals. El portal, ogival i amb flors modernistes, és al centre. Al damunt hi ha tres finestres neogòtiques, un campanar d'espadanya i una creu. Els laterals estan adornat amb sengles tríades d'arcs cecs.

L'any 1376 ja és esmentada amb el nom d'església de Santa Maria. Després degué adquirir importància al segle XVII, coincidint amb les pestes del bienni 1651-1652, quan podria haver servit de morberia. Pocs anys més tard ja era coneguda com Santa Maria de la Salut.
    A començament del XIX es va fer un projecte per bastir una capella nova, que no va prosperar. Durant la guerra del Francès va ser cremada. L'any 1914 es va aixecar l'edifici actual, que fou finançat per Antònia Subirana, filla de Collbató, i consagrat tres anys més tard per Dom Antoni Maria Marcet. Fou destruïda durant la guerra Civil i reconstruïda posteriorment pels veïns de Collbató. A les columnes del portal hi ha alguns escrits, un dels quals és del 1924. Cada Dilluns de Pasqua s'hi celebra un aplec en el qual participen veïns de Collbató i les rodalies. Els actes comencen amb la processó des de l'església de Sant Corneli. Després hi ha missa, ballada de sardanes i dinar popular. Des d'antic la gent del poble i dels voltants hi venia a demanar favors a la Mare de Déu i, en agraïment, després li portaven exvots.
    L'any 1994 es constituí la Confraria de la Mare de Déu de la Salut.

ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ, Arxiu Notarial, Llo 381.
    PÉREZ ARIENZA, Gilberto i MUSET PONS, Assumpta (2009), Ermita de la Salut de Collbató, Collbató, Associació de fidels de la Mare de Déu de la Salut de la parròquia de Collbató.