Aplec de la Mare de Déu de l'Alegria
Montgat

  Maresme
  Església de la Mare de Déu de l'Alegria, Tiana

  Coordenades:

  41.61335
  2.27738
  439793
  4607101
  Número de fitxa
  08126-52
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  El dilluns de Pasqua de Resurrecció es celebra l'aplec de la Mare de Déu de l'Alegria. Al matí s'assisteix a un ofici solemne, es beneeixen les coques típiques i es ballen sardanes. Més tard es canta el Rosari i el goig en honor a la Mare de Déu.

  L'església de la Mare de Déu de l'Alegria fou consagrada a principis del segle XI i ha estat venerada pels tianencs fins als nostres dies. Ja al segle XVIII els pescadors de Montgat van crear la Confraria de Nostra Senyora de l'Alegria, tenint cura del temple i del culte a la Verge. La inauguració de la parròquia de Sant Joan el 1868 va suposar que els feligresos del barri de Montgat deixessin de pujar a Tiana per retre culte a la Mare de Déu de l'Alegria. Al mateix temps, a Tiana s'hi va construir una nova parròquia l'any 1886, pel que el culte a l'antic temple quedà pràcticament extingit. A principi del segle XX, l'aleshores rector de Tiana, mossèn Jaume Via, va començar a restaurar el vell temple, començant per la col·locació d'una nova imatge de la Mare de Déu de l'Alegria i l'edició d'un goig. L'any 2009 s'ha celebrat el centenari de l'aplec.

  TIANA. AJUNTAMENT. PATRONAT MUNICIPAL DE CULTURA. LXXV Anys de l'Aplec de la Mare de Déu de l'Alegria. Tiana: Ajuntament de Tiana, 1983.