Antiga fàbrica Dometal
Artés

Carretera de Sallent, s/n

Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
    Hispano Tebisa, SA
    Jordi Montlló Bolart

Dues naus industrials de planta rectangular amb la coberta, una de teules i l'altra de fibrociment, a dues aigües i el carener paral·lel a les façanes llargues. Grans obertures a les façanes per entrada de la llum.
    A la façana nord-oriental hi ha una casa annexa relacionada amb les naus, actualment en desús. És de planta rectangular amb la coberta plana de terrat i balustrada d'obra. Petit jardí al davant. Pel desnivell del terreny té planta de soterrani relacionada amb les naus. Una reixa de ferro forjat envolta les naus i la casa.

Jaume i Climent Aguilar Valls tenien arrendada la fàbrica nova, fins que la va comprar Jaume Sitges. Per aquest motiu, van haver de buscar una sortida. L'any 1927, van comprar el terreny a Joan Canelles Soler, per construir-hi una fàbrica de 1752 m2, constituïnt la Societat Anònima Aguilar.
    La crisi del tèxtil dels anys 70 del segle passat afectà el negoci i el 25 de novembre de 1976, Joan i Albert Aguilar Armengol, com a consellers delegats de la Societat, venen la fàbrica a Josep Mañosa Fonts. Però a l'endemà, és venuda als industrialos Miquel Tort Santos de Sant Feliu de Llobregat i Antoni Llull Osso de Barcelona.
    Actualment hi ha instal·lada l'empresa d'aixetes Hispano Tebisa.

FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés.