Antic hospital
Artés

  Bages
  Carrer Padró, núm. 11

  Coordenades:

  41.79897
  1.95171
  412910
  4627988
  Número de fitxa
  08010-121
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 16200
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 41103DG1228S
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Casa entre mitgeres situada dins el casc antic; consta de planta baixa i pis amb coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Totes les obertures són modernes, exceptuant la porta d'accés que dóna al carrer del Padró i que conserva la llinda i la decoració superior formada per una creu llatina.
  A la façana hi ha una rajola amb el següent text: "En el divuitè segle,/ com hospital floria:/ 'Casa de Deu' en diuen/ aquests bells mots de pau / que el vianant pot veure / aquí al portal que un dia / el míser travessava / cercant la mà suau... / Més tard vaig ser / l'escola o la pedagogia / en mans d'una gran mestre / brillava i excel·lia / Aquí 'Donya Mercedes' / Mas de Delisau / deixà joves petjades / d'encert i de mestria".

  A la fitxa de l'Inventari de patrimoni Arquitectònic de Catalunya, figura com a casa del carrer Padró, número, 13.
  Ha estat pintada, tapant els elements arquitectònics històrics, i ha sofert remodelacions en obertures sense tenir en compte l'entorn urbà.

  Aquest edifici acollia l'antic hospital de la vila d'Artés. En el segle XIX fou escola. Sembla ser que fa dos anys es va pintar la façana de la casa, juntament amb la creu que sobresurt de la façana principal i les pedres de la portalada , de manera que actualment resulta molt difícil llegir el que diu a la llinda. Difícilment es llegeix la data 1773.

  SERRA COMA, Rosa (1985). Habitatge carrer Padró, 13. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.