Carrer Padró
Artés

Carrer del Padró - Casc Antic

XVI-XVIII
    Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
    diversos
    Jordi Montlló Bolart

Carrer empedrat amb una escalinata, força costerut. Les cases a banda i banda són, generalment, de planta baixa més dos o tres pisos, amb obertures a la part superior d'arc de mig punt, possiblement perquè es tractava d'un carrer de menestrals i oficis relacionats amb la llana i tenien necessitat de tenir un pis airejat per eixugar-la.
    Les cases núm. 1-3-5 són cases de planta baixa i tres pisos. Formaven part de la cara externa del recinte murallat.
    Destaca la casa núm. 5 (Cal Teixidor, fitxa número 122) on al costat dret de la façana encara es pot observar la portalada de l'antiga muralla.
    A la casa número 1, destaca la bellesa de la porta d'entrada, feta de fusta pel seu propietari, de professió fuster.
    En el núm. 7, cal destacar la llinda d'una antiga porta, amb un escut al damunt i que és tot el que queda, ja que s'hi ha col·locat la porta metàl·lica d'un garatge.
    En arribar al núm. 11, el carrer s'eixampla en forma de plaça i continua baixant en forma d'escales per salvar el desnivell natural del carrer, fetes amb grans lloses de pedra del país, i acabant el carrer en un altre espai obert en forma de placeta, amb un pilar i una creu al damunt, recordatori d'una creu que havia existit antigament. La que s'observa actualment, fou col·locada l'any 1965 com a acte de la Festa Major del poble.
    Es té informació de que la casa núm. 20 del carrer hi havia l'hostal antic.

Documentat des de l'any 1555, quan a Artés hi havia 31 famílies distribuïdes pels carrers del Portal de Santa Maria, del Portal del Salavert, Carrer del Fort i Plaça i Carrer del Padró.
    En aquest carrer fou alçat l'antic i vell hospital en el segle XVIII, i una inscripció a la façana del número 13 ens explica que el diputat Rocafort feu empedrar el carrer.

GOLOBARDES, J. I PUIGBÓ, J. (1933). Notes històriques d'Artés. Manresa.
    SERRA COMA, Rosa (1985). Carrer del Padró i Plaça del Padró. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.