Àmbit de les Ginesteres
Vilassar de Dalt

Les Ginesteres

Bo
    Es mantenen en molt bon estat els camins que travessen la propietat.Es fan esclarissades anuals i neteja de sotabosc, retirant arbres morts i s'intenta mantenir els torrents i salts d'aigua.
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    08213A008000020000JM
    Jordi Montlló Bolart

Paisatge natural que es troba al nord-oest del municipi de Vilassar de Dalt, dins la finca coneguda amb el nom de les Ginesteres. Aquest àmbit, format per turons força arrodonits, està actualment cobert per una massa d'alzinar espessa, roure i pi pinyoner, amb nombrosos arbusts i lianes que han reforestat marjades de vinyes (fins a l'aparició de la fil·loxera al s. XIX), i espais boscosos on abans dels anys 1950 i 1960 predominava l'alzinar esclarissat degut a l'aprofitament intens pel carboneig, el carbonet i la llenya. L'abandonament d'aquest aprofitament del bosc i les marjades de cultiu de vinya i altres productes de la terra han conduït a l'aparició d'un bosc constituït bàsicament per alzines, que a proximitat de les zones més ombrívoles pot alternar amb algun arbre caducifoli com el roure. L'estrat arbori és dens en alguns indrets i sempre amb fulles, la qual cosa dificulta l'entrada de llum a l'interior del bosc, amb una franja o cortina d'arbustos i lianes. Dins d'aquest àmbit cal assenyalar les nombroses torrenteres i torrents que conformen la xarxa per on discorren les aigües pluvials i subterrànies que han permès en temps pretèrits, l'excavació de mines o galeries de varis quilòmetres, per a la conducció d'agua, ja sigui per bastir les diferents basses, pous, safareig, l'aigua de boca i pel funcionament d'una bòbila.
    Ens aquests espais ombrívols es detecta boscos de roures (Quecus pubescens, Q. Cerrioides), que cohabiten amb alzines (Q. Ilex). També hi ha avellanoses, (Corylus avellana), algun vern, pollancres i acàcies, saücs i llorers i el fals aladern (Philyrea latifolia), el cirerer d'arboç, el bruc, l'esparraguera boscana (Asparagus acutifolius). En algun tram més a proximitat de terres de cultiu es pot observar la presència de canya. Els pollancres es localitzen principalment en les zones on hi ha més aigua, de forma antròpica. No ocupen grans extensions i apareixen fent petites clapes on sovint hi apareix vegetació d'ambients humits. Els plàtans (Platanus x hispanica) també es pot localitzat en petits rodals o erols.
    El torrent de les Ginesteres, en el seu pas per la zona més planera de la finca, no massa lluny de la casa ha estat adeqüat pels antic propietaris, que van saber treure profit de l'aigua que s'escorria torrent avall: en diferents trams del torrent, s'ha netejat el torrent , s'hi ha construït murs de contenció de terres, i finalment s'ha arranjat el camí amb un salt d'aigua, i les diferents basses de decantació perquè després d'un recorregut canalitzat i controlat, l'aigua pugui ser recollida a una bassa amb uns murs de contenció i contraforts de grans dimensions, que alhora, en cas de crescuda per temps d'aiguats, pugui sobreeixir directament torrent avall.

El Sr. Josep Canal explica que de tant en tant mentre realitza tasques de neteja al bosc, el tractor s'ha enfonsat en una plaça carbonera, que amb el pas del temps s'han reomplert de terra però també de fullaraca o pinassa, prova de l'existència d'aquest ofici.