Ajuntament de Rubió
Rubió

Plaça de l’Ajuntament. Nucli del Castell de Rubió

Administratiu
    Ajuntament de Rubió. Carrer Ajuntament, 0, 08719 Cal Rubió, Barcelona
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’ajuntament de Rubió es troba situat a la plaça de l’Ajuntament, al nucli del Castell de Rubió. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis segueix una composició simètrica formada a partir de tres eixos. A la planta baixa s’hi obre la porta d’accés amb una finestra a cada costat. Damunt el portal hi ha una pedra gravada que recorda que inicialment aquest espai tenia la funció d’ajuntament i escola; s’hi pot llegir: “ Anno 1865 Casa de junatmiento y enseñansa De ninos”. A nivell del primer pis, a la part central hi ha una porta que dona accés a un balcó amb voladís amb les cantonades arrodonides i barana de ferro i una finestra a cada costat. A la façana de ponent s’hi obre una finestra a l’alçada del primer pis i una filada de finestres a nivell de planta baixa fruit de l’ampliació de l’any 2012, quan s’amplià l’edifici per la banda de tramuntana amb la construcció d’un cos de planta baixa; espai on actualment s’hi ubica l’arxiu municipal. A la façana de llevant, a nivell del primer pis s’hi obre una porta d’accés que dona accés a una gran sala. Totes les obertures estan remarcades per un marc de ciment.

La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 007.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Originalment, l’edifici havia tingut la funció d’escola i ajuntament tal i com indica la placa situada damunt la porta d’accés a l’edifici.

Entre els anys 1967 i 1968 l’edifici fou reformat per Martín Solís Moreno qui va projectar una sala de plens a la planta baixa i un habitatge al primer pis. L’any 1983 els arquitectes Riba i Puig van reformar l’interior de edifici i l’any 1995 es va crear una escala que unia la planta baixa i el primer pis, espais que fins aleshores tenien accessos independents per l’exterior.