Abric de Sant Bartomeu
Òrrius

Sant Bartomeu de Cabanyes
    Emplaçament
    Zona boscosa situada en un pendent amb força desnivell, a les proximitats de l'empresa Granits Barbany.

41.55965
    2.34676
    445529
    4601093
    08153 - 45
    Edats dels Metalls
    VII aC- V dC
    Ha estat objecte d’espoli per part d’afeccionats a l’arqueologia.
    Precatàleg d’edificis, construccions i terrenys del municipi d’Òrrius a protegir. NNSS 2003.
    Sí, CC.AA.: 19667.
    08152A005000190000ZS
    Virgínia Cepero González

L’abric de Sant Bartomeu es troba en un pendent amb força desnivell, a les proximitats de l'empresa Granits Barbany.

Es tracta d’un gran abric rocós i d'altres més petits, situats en una àrea d’uns 20 m al seu voltant.

L'abric més gran està format per una gran roca d'uns 7 m d'alçada, que fa de coberta, recolzada sobre tres roques. Presenta una cambra interior de 2,5 m de llarg per 1,5 m d'ample i 1 m d’alçada. Als espais entre les roques hi ha petits murs de pedra seca.

Els altres abrics també conserven murets de pedra seca a les obertures de les roques.

El jaciment va ser descobert arran de les troballes de fragments de ceràmica ibèrica i romana al seu interior, per part d’afeccionats a l’arqueologia. Malauradament, aquestes intervencions clandestines van malmetre la seva estratigrafia i estructures.

Es desconeix la cronologia precisa de la ceràmica recollida.

L'indret no ha estat objecte d'investigacions, fet que impedeix determinar la seva funcionalitat, i només una intervenció arqueològica a la zona en permetria obtenir més dades.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2008) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Òrrius).