Plantada del Maig
Òrrius
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La Plantada del Maig es celebra a Òrrius cada segon dissabte de maig. L'organització és completament lliure i popular.
A mitjanit, els joves del poble (homes i dones entre 15 i 40 anys) van a buscar un pollancre (“el Poll”), que s’ha localitzat i tallat amb motoserra a la tarda, als boscos de l’entorn de la vila i el carreguen a braços fins a la plaça del Maig. En aquesta plaça hi ha un forat que durant l'any està tapat amb sorra i una tapa, on insereixen l’arbre i el posen dret (el planten), amb l’ajuda d’escales i cordes. L’arbre es poda i es guarneix.
En acabar, es fa un sopar popular i alguns participants agafen tot tipus d’objectes dels patis de les cases del poble i els posen al voltant de l’arbre.
El diumenge al matí, els veïns han d’anar a recollir a la plaça tot allò que els han agafat durant la nit.
Fotografies facilitades per l'ajuntament d'Òrrius.
Història
Es desconeixen els orígens de la plantada del Maig a Òrrius però, segons la tradició oral, s’ha fet sempre i mai s’ha deixat de fer. La plantada del Maig es feia d’amagat.
Antigament, era una festa només d’homes.
Bibliografia
AMADES, J. (1980) “Mitologia popular. Les plantes”. Folklore de Catalunya, vol. 3: Costums i Creences. Barcelona: Editorial Selecta-Catalonia, p.1088-1114.
AMADES, J. (2011) [1952] (ed.) “Maig”. Costumari Català, El curs de l’any, vol. III. Barcelona: Salvat Editores.
CATÀLEG DEL PATRIMONI FESTIU: http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Cataleg-del-patrimoni-festiu-de-Catalunya
CERVETO, E.; ROCA, M. (2015) Tallar-lo per després plantar-lo: aproximació etnogràfica a la Plantada de l'Arbre Maig a Òrrius. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
INVENTARI DEL PATRIMONI ETNOLÒGIC (IPEC): https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/02_patrimoni_etnologic/inventari-del-patrimoni-etnologic/consultaIPEC