A la Baumallera de la teulada en feien era
Tavertet

La Baumallera
    Emplaçament
    A la solella de la Baumallera, a la riba dreta del torrent de la Baumallera i a uns 50 m a l’oest de la carretera de Tavertet a l’Esquirol (sobre el km 6).

42.00823
    2.38621
    449174
    4650872
    08280 - 39
    Tradició oral
    XX-XXI
    Virgínia Cepero González

El refrany geogràfic “ A la Baumallera de la teulada en feien era”, fa referència a la casa de la Baumallera, que es troba a l’interior d’una gran roca balmada.

La part superior de la roca és bastant plana, fet pel qual havien d’aprofitar-la com a era per a fer la batuda.

La Baumallera és la darrera balma habitada de Tavertet. Segons la tradició oral, hi va viure una dona fins a finals del segle XIX.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 75.

SEVILLA, R. (2004) “Balmes amagades del terme de Tavertet II”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 52. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 24-27.