La Casa de Rajols
Tavertet

Rajols

Tradició oral
    XIX-XXI
    Virgínia Cepero González

Es tracta d’una antiga anècdota relacionada amb la casa de Rajols. Segons aquesta història, un dia que l’amo de la casa anava de camí al mercat d’Olot per a vendre una vaca, va ser entabanat per uns lladres que li van robar la bèstia.

L'home els va maleir i es va proposar recuperar la vaca, pel que es va vestir de saludador i va anar a buscar-la.

En arribar a un hostal, va reconèixer un dels lladres que, innocentment, va demanar si podia curar el mal de ventre al seu company. Va accedir i va demanar que portessin vi ranci, borregos i dues rajoles i els va avisar que, encara que sentíssim cridar al malalt no entressin fins passada una hora. Mentrestant, van quedar d'acord en esperar a la vora del foc de la casa.

L’amo de Rajols va escalfar les dues rajoles al foc i les va posar al ventre del malalt, que va cridar desesperadament. Després de menjar-se els borregos sucats en vi, va anar a l’estable i va marxar tranquil·lament amb la seva vaca.

AMADES i GELATS, J. (1950) “Rondallística”. Folklore de Catalunya, vol. I. Barcelona: Editorial Selecta-Catalonia.

BORBONET i MACIÀ, A. (1994) “Llegendes del Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 32. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 4-9.