La Baumallera
Tavertet

Tresserres
    Emplaçament
    A la solella de la Baumallera, a la riba dreta del torrent de la Baumallera i a uns 50 m a l’oest de la carretera de Tavertet a l’Esquirol (sobre el km 6).

42.00823
    2.38621
    449174
    4650872
    08280 - 232
    En estat ruïnós.
    08280A001000100000JO
    Virgínia Cepero González

La Baumallera es troba a la solella homònima, a la riba dreta del torrent de la Baumallera, sota una gran roca balmada.

Es tracta d’una balma, de grans dimensions, que presenta restes de murs exteriors i de distribució interna, corresponents a un nucli d’hàbitat.

Al davant s’intueix un petit quintà al davant, encara identificable.

La Baumallera pertanyia a Tresserra i, segons el padró de l'any 1857, tenia 4 habitants.

És la darrera balma habitada de Tavertet. Segons la tradició oral, hi va viure una dona fins a finals del segle XIX.

Feien la batuda a sobre la mateixa roca, i per això hi ha la dita popular: “A la Baumallera de la teulada en feien era”.

SEVILLA, R. (2004) “Balmes amagades del terme de Tavertet II”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 52. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 24-27.