Trumferes Plans d'Alba Vallcebre

  Berguedà
  Plans d'Alba

  Coordenades:

  42.20434
  1.84557
  404699
  4673109
  08293-204
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  La majoria de les trumferes estan parcialment ensorrades.
  Inexistent
  Obert
  Sense ús
  Privada
  08293A00700191
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Conjunt format per set trumferes de diferents mides i formes, aïllades, integrades en el marge o adossades en el marge. Tres de les trumferes tenen forma de ferradura, mentre que les altres són molt variades. Estan construïdes de pedra calcària, de pedra sorrenca i de blocs i còdols de conglomerat, tot segons la pedra disponible en cada indret. Zona de plans, de camps grans i de feixes petites a més de 1,650m d'altitud. Inclou Els Comellassos i el vessant nord oest del Serrat dels Vents. Extensament conreada en el passat recent. Accés fàcil a peu des del Tossal Llissol.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.