Trumferes Creu d'Abella
Vallcebre

  Berguedà
  Creu d'Abella

  Coordenades:

  42.20465
  1.83785
  404062
  4673152
  Número de fitxa
  08293 - 203
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ensorrades
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08293A00700863
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Dues trumferes, una al costat de l'altre, orientades al nord i dins del bosc al costat d'un dels pocs camps encara conreats en aquesta zona. Aprofiten el pendent natural i l'indret fresc. La forma de les trumferes és de planta rodona i amb llinda de pedra plana. Estan mig ensorrades. Bosc al costat d'un camp aïllat i conreat a 1,170m d'altitud. Accés relativament fàcil a peu des de la casa Creu d'Abella (Creudevella) per una pista de camp.

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.