Trumfera prop Sant Antoni
Vallcebre

  Berguedà
  Clot de la Serra

  Coordenades:

  42.22913
  1.79841
  400844
  4675916
  Número de fitxa
  08293 - 195
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  La trumfera està parcialment ensorrada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08293A00100037
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Trumfera adossada al marge, parcialmant ensorrada, entrada orientada al nord amb llinda de pedra plana de 97x21cm. Entrada de 50cm d'amplada tapada amb blocs i gleva. La entrada és estreta i te una llargada de gairebé 100cm. Hi ha una barraca de pedra seca a pocs metres al nord de la trumfera. Zona de bosc amb sèrie de feixes, antigament zona d'explotació agricola però ara en gran part abandonada o zona de pastura (vaques).

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.