Forat de Patates de Cal Ramon
Vallcebre

  Berguedà
  Cal Ramon

  Coordenades:

  42.20615
  1.82103
  402676
  4673338
  Número de fitxa
  08293 - 196
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08293A00400138
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Forat de patates integrat en la paret de pedra seca al costat de la pista entre Cal Ramon i Cal Negre. El forat és petit i poc profund. Llinda de pedra plana de 90x10cm. La paret està fet amb pedres i blocs de grans dimensions sense gaire ordre. Zona de camps cultivats i de marges de pedra seca prop del nucli de Vallcebre. Accés fàcil a peu per un corriol que surt al costat de Cal Massana (Maçana segons alguns mapes) prop de l'esgésia de Santa Maria.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.