Troballes fòssils prop de Cercs
Cercs

    Berguedà
    Prop del poble del Cercs, especialment al torrent de Peguera en la zona propera al nucli.

    Coordenades:

    42.14721
    1.85719
    405573
    4666753
    Número de fitxa
    08268 - 115
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Regular
    Les restes localizades són escasses.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    diversos propietaris.
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Les darreres prospeccions dutes a terme al municipi de Cercs per part de l'ICP durant els anys 2012 i 2013, va donar com a resultat la localització de diverses troballes. En aquest sentit, encara que els investigadors especifiquen que no es poden considerar jaciments, sí que són àrees del municipi que van donar resultats positius pel que fa a troballes de restes fòssils i algunes restes de plantes al mateix poble de Cercs.
    A l'àrea del torrent de Peguera quasi no s'hi van trobar fòssils, però just al pas estret del torrent per la vila hi van identificar uns nivells de lutites grises corresponents a la Unitat Gris que contenien impressions de troncs.
    Els barrancs que hi ha entre el poble de Sant Jordi i el torrent de Peguera són formats per lutites groguenques que podrien correspondre a la transició del que anomenen les unitats Gris i Vermella Inferior. Malgrat ser una àrea extensa no van trobar-hi fòssils. És recomanable fer-hi seguiment, pel potencial paleontològic que presenta.

    El poble de Cercs es troba a la base de la zona de Gres de Rèptils, que corona el poble, en aquest sentit, i com a curiositat els especialistes fan referència, a que els murs del casc antic del poble van ser bastits amb aquest tipus de gres i en les pedres de diversos murs s'hi poden identificar algunes estelles d'ossos.
    Actualment el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha obert les prefitxes de les àrees que van aportar troballes arran de les prospeccions dels anys 2012 i 2013, per bé que no es poden considerar com a jaciments, però sí com àrea de troballes. Els números de registre provisional de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, són a Cal Ros, núm. inventari 21939, i al Tossal de la Guàrdia, núm. 21940. No hi ha registre de prefitxa, de la zona del torrent de Peguera prop del poble de Cercs.
    Les dades per poder realitzar la fitxa han estat facilitades per Sr. Josep Marmi, investigador de l'Institut de Paleontologia de Catalunya i pel Sr. Albert Vidal, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    La ubicació no és al lloc exacte.

    Durant la segona campanya de prospecció duta a terme entre els mesos d'abril i juny de 2013, es van prospectar diversos punts dels pobles de Cercs i Sant Jordi, entre altres zones de fora del municipi.
    Aquestes troballes junt amb les realitzades a la primera campanya, l'any 2012, a la zona de Cal Ros de Merolla, que va permetre localitzar restes de dinosaures (òssies i ous) i de rèptils (tortugues i cocodrils) del Maastrichtià (Cretaci superior), de la fàcies Garumniana o Formació Tremp, i van ser realitzades en el marc de les campanyes de prospecció 2012 i 2013 de l'ICP, dirigides per en Josep Mª Marmi i Alejandro Blanco; els informes i la memòria, van ser presentats en el mes de novembre de 2014. En relació a la primera campanya de prospecció, aquesta es va dur a terme a l'àrea de Cal Ros de Merolla entre els mesos d'octubre i novembre de 2012.

    MARMI, J.; BLANCO, A. (i d'altres) (2014): "Avaluació de la riquesa paleontològica dels afloraments de la formació Tremp al Berguedà fora del sinclinal de Vallcebre", a les III Jornades d'arqueologia de la Catalunya Central, 2014.
    BLANCO, A.; MARMI, J.; MÉNDEZ, J.M. (2014): "The fòssil record of the uppermost Maastrichtian Reptile Sandstone (Tremp Formation, northeastern Iberian Peninsula)", a Spanish Journal of Palaeontology, de la Sociedad Española de Paleontologia.